Vliegende tijdmachines

Posted by Hans-Peter on 16 oktober 2010 in Feest, Geschiedenis |

Laatst was ik met m’n zoontje van 9 naar Aviodrome, bij Lelystad. Dat is een mooi museum over vliegen en al het tuig dat daarvoor nodig is. M’n zoontje wordt helemaal blij van de moderne machines, ik van de ouderwetse. Ze hebben er een heel stel, waar je soms ook in kan.
Zo staan er een aantal vehicles uit de allereerste begintijd waar alleen dwazen in durven stappen. En toch is het fascinerend en aantrekkelijk. Dat voelde ik daar heel sterk. Dat komt ook doordat ik me altijd graag inleef in vroegertijden. Ik hou niet van grote hoogtes, maar toch….ik zou wel eens willen vliegen in een open dubbeldekker…

In een hoek staat een oude Fokker driedekker, die de Nederlandse vliegtuigbouwer, met een aantal andere ontwerpen, erg succesvol aan Duitsland versleet voor en tijdens de eerste WO. Anthony Fokker luisterde goed naar de gebruikers en hun ervaringen en paste op die manier ontwerpen aan, waardoor die dingen erg goed vlogen. Eén van die gebruikers was de overbekende V. Richthofen, u weet wel, de rode baron. Het exemplaar op de foto staat in Aviodrome. Het is een tamelijk klein toestel. Met twee man, of misschien zelfs met één, zou je ‘m zo kunnen omkiepen. En daar zou ik dus best eens een vlucht mee willen maken. Om te ervaren hoe dat was, in die begintijd. Vliegen in een tijdmachine. Maar hoe ik me werkelijk voel als ik er eenmaal inzit en we opstijgen….niet helemaal te voorspellen…

In een grote open ruimte, tussen andere toestellen, staat ook een Lockheed Constellation waar de KLM in de jaren 40 en 50 mee vloog. Een prachtig toestel, met z’n hoge kattenrug en drie staartvinnen. De mooie lijn is bedacht, maar vooral ook ingegeven door technische noodzaak, in verband met de sterke motoren, luchtwervelingen enz. Z’n propellers waren zo groot dat er een extra hoog landingsgestel onder moest. Het was een toestel dat qua capaciteiten z’n tijd vooruit was en de KLM heeft er 48 in dienst gehad (een paar verongelukt, de rest gesloopt!).
We zijn op Aviodrome ook bij “Conny” aan boord geweest. Daar viel me de kleine cockpit op. Daar zou ik dus noooit willen zitten! Helemaal ingeklemd tussen zijwanden en plafond en panelen met ontelbare knopjes en metertjes. En dan die kleine raampjes… Maar wat een geweldig mooi ding!

2 Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Please enable javascript to post a comment !

Copyright © 2010-2021 Het Knegjespad All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.7 theme from BuyNowShop.com.